When you bored as fuck seeing artworks

1
one of an artwork piece in Jogja National Museum, ArtJog 2016 Event, sorry I missed a photograph about the tittle and artist’s statement (So Bad Art Writer)

Exhibition Review: ArtJog 2016? Universal (satire) Influence. Well this is a little bit review basically on my opinion about contemporary artworks in ArtJog 2016. Na, I’m not gonna tell you a bad artwork or nice artwork should be, but what I  feel when I see those kind of artwoorrksssz at a lots exhibition in the town of art factory: Yogyakarta. like Japanesse Art collector said when I interviewed her.

ArtJog was giving people so many mindblows blows blows new media art. It could be deep sad things ahead, humorous jokes, extra satire message, sublime till you gonna get worse all the time you get think harder to understand.

6
Eko Nugroho’s Artwork, missed the tittle space but I thought that it was a satire things about homeless people that decorate their house from a piece of newspaper or a pice of magazine, but in a  nowadays a lot of teenager take a photo with a background like that one. It makes me see with my own perspective that poverty today is just a joke, a property that cant be heal and it always been there, we cant do anything about it, except a joke. Sooo…she is my friend in front of those things behind.
9
a very fucking smoooth collages here is about making a joke between two total different ally, dua kubu yang benar-benar bedaaa buanget digabungin jadi satu kolase foto. Very smooth editing when you doesnt know the real, you aint notice it. it’s a part of contemporary things: collages + parodics. THEY ONLY COULD BE ONE IN THIS PICTURE! ONLY! NO DOUBT! AT ALL. It’s always refresh your brain. artist’s name? yea, absolutely Agan Harahap Yo Brow ! he’s very famous in internet, faking rihanna get caught by Indonesian cops, Jay Z with Indonesian Food, and many more.

It’s kinda like a happy-go-lucky to know that nowadays artworks like to get ‘grouped’ in Yogyakarta. It’s better cause they finally know that every community has their own fanbase. I sad actually to know at first time when old school art like natural paintings vibe could not combine with fucking-crazy-whatever-media art, it’s kinda like: why they’re not walk on its own way. But actually, at art itself they didnt had a problem, its just all of theories talk about it. About their difference and all of their false and right.

Beruntunglah karena sekarang semua karya seni cenderung berkelompok mengukuhkan dirinya, kalo dia masuk ke seni lukis, seni kontemporer secara terpisah, kadang gue sedih kenapa mereka dilihat seakan bermusuhan, padahal aslinya kan nggak. dimata gue semua seni itu bebas dan sah aja untuk direalisasikan dalam berbagai hal dan gaya, asal ada pertanggungjawaban seniman di dalaamnya. Kalo senimannya susah ngomong ya ngobril lah mereka sama jubir. Tapi, bagi gue pribadi entah ada yang setuju atau gak. Gue selalu suka sama karya seni yang BOOM apaan nih? emang ini karya seni? kenapa ini karya seni? apa maksudnya ini nih?. Hal-hal kaya gitu yang seperti menantang gue untuk penasaran. WOPOOO IKI LEK??. Seni media baru selalu membawa dan membakar ledakan emosi, terkadang menyindir jiwa-jiwa kesepian, jiwa keserakahan yang mengatasnamakan kekuasaan dalam lingkup politik (polisi dikitik-kitik) dan banyak deh.

4
This one is really a satire about auction house, how they sell artist’s artwork, how those buyers can get it back and get more money back, and bla bla bla all about marketing contemporary art is here. in this participatory artwork, they’re invite you to join the show by buy a 10×10 cm costs 100 thousand rupiahs but you ony could maximally a 16 pieces of 10×10. This artwork tittled: “Speculative Entertainment No.1” Media: Acrylic on 260×750 canvas, for those buyers you could get a certificate of performative activity.

The New media art is always like pretend to look stupid as fuck, but when you see it deeper it’ll gonna bring you dooooowwwn through the fucking crazy artist’s perspective. It could be minimal when it turns into artwork but sad and deeper thoughts about it, or it could be exxxxxtraaaa complicated to represent something we already know as usual. It’s always a chance to find ‘the new things’ ahead from that new media artwork, or the old called calling it: ‘contemporary art’.

Karya seni media baru selalu tampil ‘bego’ tapi di dalamnya mengandung berbagai kegilaan seniman memandang berbagai hal yang mengusik dirinya. Tapi gak sedikit yang memandang sesuatu yang sederhana dengan visual super rumit yang kita bahkan gak ngerti atau kadang gak nyambung sama apa yang berusaha dikatakan senimannya. Tapi akan selalu ada sisi-sisi lain yang akan terungkap dengan sendirinya atau dengan mengerutkan alis dulu sih. Tapi akan selalu ada peluang untuk menemukan ‘the new things’ ahead dari seni media baru, atau yang lawas disebut seni rupa kontemporer.

3
Aliens? you cold hear them walk and say to you! ahahaa. so here is the iconic installation in ArtJog 2016, this is an artwork which try to represent you an astronomical radio, while you could hear a UFO sounds, Aliens talk, and things about satelite out of the earth. when you arrive in this place, just try to listen in that headphone and figure it out they’re lying or not.

 

 

omong punya omong tentang seni rupa kontemporer, hal ini selalu dikaitkan dengan ilmu dan filsafat kontemporer. Sebenernya simpelnya secara empiris dari apa yang dilihat mata dan ringkasan gue tentang definisi seni kontemporer itu adalah seni kontemporer ngebebasin senimannya sebebas-bebasnya berkarya dengan media apapun menanggapi apapun tapi lo gak boleh bego, dangkal, dan melihat semuanya di permukaan aja. Lo harus jeli waktu ditanyain apa maksud karya lo. karena kontemporer itu percampuran banyak hal, ada yang bilang masa lalu yang dianggap masih bagus (dalam artian nilai dan makna) bergabung dengan masa kini yang kekinian, modern, arus mainstream, trend (yayalah), atau masa depan yang dikritisi dengan rangkaian benda-benda masa lalu. sekali lagi, dalam sebuah karya seni kontemporer lo gakbisa menilai sesuatu secara dangkal, lo harus mendeteksi ulang karya-karya tersebut. Cuma di kontemporer makna itu bisa tergamblang nyata, hanya lewat karyanya. Cuma di kontemporer karya itu bisa direspon secara berkebalikan oleh senimannya dan mengundang lo untuk menjadi detektif buat karya itu sendiri.

2
Lupa sih puny siapa, but they’re pretty good tough! terbuat dari besi dikasih warna, it must be sooooo long and hard and complicated techniques.

 

 

Berbicara pendekatan untuk mengupas hal-hal tersebut lo bisa pake ilmu semiotika tanda. mengungkap makna dibalik tanda. Kutipan dari buku-buku yang menulis hal itu bisa lo comot untuk nguatin kata-kata yang lo buat biar seakan ada fondasinya. Semiotik lo bisa pake untuk mengupas ‘karya’ dari senimannya. itu udah cukup membantuk lo ngomong yang berfondasi sehingga waktu orang memperdebatkan lo bisa kasih bukti kalo lo ngomong pake aturan semiotik, sehingga lo gak kejauhan bahas karya seni dengan mengkaitkan seniman. terkadang banyak kritikus yang bicara kebanyakan cuma ngejelasin latar belakang senimannya, pas di paragraf deskripsi karya. Lo bisa ngejelasin latar belakang seniman kalo lo itu: 1) bikin biografi seniman, dan 2) emang ngelakuin penelitian tentang proses kreatip syenimin.

Jadi, kesimpulan dari tulisan gue ini adalah:

lo akan bosen even you’re visit the exhibition and see a lots of art.

But I promise you, there always be a place call contemporary artwork which could bring you another universe, atmosphere, and post-pop things. when you try to see some of contemporary artwork you could deny that you’re wonder to get understand what artists try to explain by their artwork.

Akan selalu ada karya-karya kontemporer yang nggak ‘ngono-ngono’ aje beranikan dirimu membuka pemikiran baru terhadap hal-hal baru, kalo kebablasan? ya enak lah!

Aha!

dare yourself!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s