Satu Langkah kecil seperti memakan Hasil Tanam Petani Lokal turut meningkatkan Diversivikasi Pangan di Indonesia, (makan itu, jangan nasi terus dong!)

umik 8

Seneng gak sih kalian ketemu orang yang sangat menginspirasi, dan mendorong kalian untuk berbuat sesuatu yang lebih baik?. Yang paling menyenangkan dari bertemu orang yang menginspirasi adalah mengetahui motivasi mengapa mereka mamiliki prinsip hidup seperti itu. Prinsip hidup yang menakjubkan pasti memiliki motivasi yang menggairahkan untuk dijalani.

umik 6

 

Kemaren aku berkunjung ke Surabaya setelah kunjungan dari Bromo. Di Surabaya saya bertemu dengan seorang yang sangat inspiratif. Orang ini cewek, berjilbab dan sedang menyelesaikan perkuliahannya di dua universitas!. Namanya Ummi Rochma, dia seorang penggiat makanan sehat, selalu melingkupi kesehariannya dengan menu-menu makanan sehat dari sayur mayur. Ummi sudah menjalani kehidupan vegetarian selama hampir 2 tahun. Meski terbilang baru, dia mengakui banyak perubahan terjadi di hidupnya.

umik 3
Climb up the water tower and see what’s under you

 

SAS 5
Then, see what’s infront of you

siang itu kami janjian di SAS Cafe and Resto di Surabaya. Selama ini nongkrong di Surabaya aku gak pernah gak nongkrong di Mall. Untung ketemu Umik! jadi kita direferensikan tempat di situ, dan tempatnya cukup well, syahdu dan tenang untuk melakukan wawancara singkat sembari santap siang.

Yay! makanan datang! Karena kami datang agak terlambat dari waktu janjian yang dijadwalkan jam 1, kami sudah dipesankan menu cah kangkung dan nasi serta es teh (thank God gulanya dipisah). Nggak selese disitu ternyata Umi membawa perbekalan lain yaitu:

umik 10

  1. Rice Paper Rolled Up Salad dengan kuah minyak zaitu, gula jawa, dan asam jawa dicampur irisan bawang putih. Saladnya berisi irisan wortel, selada, dan roasted tofu. penggulungnya berupa rice paper membuatnya jadi package mengenyangkan dan enak!
  2. Vegie Curry yang santannya keluar sendiri dari bahan-bahan pelengkapnya hehe maaf aku lupa isinya apa aja. rasanya enak seperti kari pada umumnya, tapi guys kalo misalnya bir, ini tu versi lightnya. kari yang ringan dan gak berat. cocok sih untuk penyuka santan yang gak mau kena asam urat, bisa tanya ke umi cara bikinnya gimana. IHIK.
  3. Banana Chesnut Cake, GAK PAKE TEPUNG SAMA SEKALI karena adonan pembuatnya adalah dari pisang dan kacang yang dihancurin, kemudian dioven. warnanya coklat aku gak tau kenapa tapi gak ada rasa coklat di roti ini. rasanya pure pisangisme dan kacangisme. Enak dan bikin kenyang. cocok untuk cemil.
  4. JUS yang diambil sarinya aja dengan kain sebagai saringannya, umi bawa dua botol, botol A BCC JUICE: Bit, Carrot, Cucumber, “Kalo biasanya ABC berisi Apple, Bit, Carrot tapi ini kita BCC karena sistem cerna sayur dan buah itu beda, jadi BCC ini pure vegie”begitu kata Umik.
  5. dan botol B Golden Milk: terbuat dari labu siam sekalian di hancurin sama bijinya. Rasanya? for first bite it feels Yacht! tapi guys setelah minum ke dua, tiga, empat, rasanya enaaaaaaak. sebenernya ga terlalu enak tapi otak mulai terbiasa dengan rasa hambar itu. Dan kalo meminumnya pelan-pelan kamu akan merasa ada rasa susunya. susu alami.

umik 13

Jadi kemarin Umi itu cerita kalau sebagai orang Indonesia kita jangan melulu makan nasi. emang sih nasi itu bikin kuat, ngenyangin dalam waktu yang lama, tapi yang nggak banyak kita tahu adalah nasi harus segera digunakan untuk bekerja keras. Untuk mahasiswa nasi nggak perlu terlalu banyak, karena kegiatan kita juga gak terlalu banyak. Untuk anak-anak nasi sangat baik dan dianjurkan, kerena kegiatan mereka kadang lebih banyak dari kita dengan badan se kecil itu loh.

 

“Dulu makanan Indonesia itu nggak hanya beras, Jadi kalo orang Papua ada sagu, orang Madura ada jagung, terus Jogja itu singkong biasanya kemana-mana, terus karena Suharto itu pengen kalo Indonesia itu satu bahan pangan gitu untuk satu kesatuan identitas pangan, sebagai identitas Indonesia itu artinya adalah Suharto pengen menyeragamkan semua bahan pangan di Indonesia dengan: beras, Biar kalo bangsa lain tanya Indonesia itu yowes beras gitu” kata Umi menggebu-gebu.

Sekarang kita udah gede, jadi kenapa sih kita gak nyoba untuk memulihkan diri dari nasi, terbebas dari jerat nasi dan beralih memberagamkan bahan makanan lain di menu keseharian kita. SELAIN LEBIH HEMAT. kita juga membantu diversivikasi pangan. LOH kenapa diversivikasi pangan?. Iya guys! jadi dengan memakan berbagai jenis makanan yang ditanam dari petani lokal kita turut menyejahterakan perekonomian mereka. kita bisa pilih pengganti nasi dengan berbagai jenis ubi-ubian. Nasi masih bisa kita makan kalo kalian masih belum bisa terbebas dari jeratnya, tapi siang hari aja. cukup. untuk malam hari kita bisa makan ketela, atau jagung yang biasanya dijual oleh gerobak-gerobak. itu enak lho guys, bikin kenyang tapi ga bikin gendut, DAN MURAH, itu kan yang paling penting.

Bagi kamu yang lagi diet, bagus guys! tapi diet atau prinsip vegan yang kamu sedang jalanin akan lebih awet saat kamu memberi penekanan motivasi seprti: demi investasi kesehatan untuk masa tua, dan lagi, dengan diet cara vegan kita bisa meningkatkan diversivikasi pangan.

gimana guys? berminat untuk mendiversivikasikan makananmu dan membuatnya lebih beragam?.

Havin Fun in a Black and White Street Photography

street 11

Sometimes when we take a walk in the random street we flood the photographical things we wont forget. As an amateur photographer, I always trying hard to be as authentic yet genetical aproximately accurate, and so include everything remotely aesthetical, catch  the forward momentum stalls under.

street 8

By following how to get an angle from the professional (I use a reference from national geographic and a website from erick kim photorgraphy) which their works could be seen in photography magazine, their website or maybe a kind of famous blog. Catch an artsy things is damn easy, just dont forget to bring your camera and proof urself that photograph is a way closer to easy.

street 4

street 1

street 6

Capture things in a black and white is always dramatic. And yeass I agree about what Erick Kim said that if you thought that photography is difficult maybe you should try fuck. yeah. street photography is so much easier to capture a natural lok, expression and you can find your own local model, free, artsy yet so dramatic.

Now skinny people can be obese too! (Wait, what?) — Fit Is a Feminist Issue

Turns out you don’t actually need to be fat to be fat-shamed by your doctor. Maybe you knew that. (Christine wrote about BMI this week. See On doctors, BMI, and other bullshit.) But wait. It gets worse. Now it seems you can actually be skinny and obese, not just skinny fat but skinny-obese. Who knew? See Skinny […]

via Now skinny people can be obese too! (Wait, what?) — Fit Is a Feminist Issue

A Hundred Juxtaposition spot in the rooftop of Greenhost: Agenda Resto and Cafe at Yogyakarta, makes people have no argue to taking a photograph.

Yes, its a long tittle huh?.

greenhost 8

A lots of nice view I caught by my simple compact camera Nikon AW100 in Greenhost Boutique Hotel. This is an indoor place which is unique, authentic and classy but not high luxurious glam. It’s  a place in the middle of folksy brings full of good vibe come out breezy. A comfortable place to chill, write, drawing, or just you and a travel magazine you could read there.

greenhost 6

 

greenhost 9

greenhost 1.jpg

Some people come here to take a picture in a nice classy suit because there are lots of juxtaposition in this place. Once you went here you’ll always want to go here again and again.

greenhost 4

greenhost 13

greenhost 11

You could just hanging around to joy the nice sofa they put near to an accoustic stage they might be show at some kind of day, in the night, or chill out with your friends. Oh and maybe just sitting alone find your muse to write down your diary or continuing your novel, beside looking up that there are a couple doing a casual romantic dinner sat in front of your face, (for all single writer: just dont go here at night to see all people set in a couple, except you need an illustration or inspiring couple to write them down in your writingplace).

greenhost 10

Their menu is kind of ‘in the middle’ not cheap but not expensive too. You could order the thing you really want to order, just believe yourself what you really want dont order what you dont need. Luckily, in their book menu, they dont give you a photograph which absolutely sometimes makes you really hungry. just check their menu, it’s cheap if what you need is only a hot tea or ice tea, not with all those delicious premium foods. Nice tricky idea isnt it?.

greenhost 12

greenhost 3

 

greenhost 11

This place represent a nice and cool greeny concept you’ll gonna love. 70% ingredients of every menu they take the vegetables itself from their own hybrid garden, stayed next to the place. Every plant in that garden based on what kitchen needs. You could see the garden once you take a step out from the lift, cross the bridge to a hybrid greenhouse. the bridge is so minimal but yet juxtapos enough to take a photograph.

greenhost 5

The hybrid garden is so rejuvinating your eyes with those bloomy green from every vegetable they’re plant. It’s so green it makes you wanna eat them all right now. And yass you’ll never feel guilty to take a picture with them, all those greeny friends that never dissapoint you.

greenhost

greenhost 17

greenhost 16

greenhost 15

Interest enough to go here while you travel to Yogyakarta? I bet You’ll like it!.

Prepare to Celebrate an Independence Day of my Struggling Country: Indonesia.

Yass we’re free and independent. Our generation before passed the hard time to get the freedom. Eventhough we’re still struggling till this time baby, you can choose your own dreams freely unlike our generation before, so be wise to raise a lighter future ahead!. Dont make our heroes sit sad in heaven watching us being stupid and lazy.

jalan 3.jpg

“Rumahmu sudah pasang bendera belum?” said a red-and-white-uniform-girl to her neighbor. It means ‘have you put your flags on?’ this is a common question to remind each other to put their flags infront of their house in Indonesia to prepare an independence month, beside to give a respect and memorize our heroes. Welcome to August, a month when we and our past generation always remember as a month of freedom struggling.

jalan 5.jpg

Take a walk in the little street, get yourself in it.  Take it all in, every street in Indonesia is now put on their red and white flags infront of their house, office building. Everywhere. Those picture is a photo I took in the street of kampong, a place where a local people live.

jalan 2.jpg

When an independence day is coming, there always a lots of competition hold for everyone. I bet our kind of competition is so authentic and you’ll never imagine about that super fun, simple but comedious competition. I’ll write it after.